Безспорно съдомиялната машина е удобен уред и пръв помощник в кухнята. Тя

...
Безспорно съдомиялната машина е удобен уред и пръв помощник в кухнята. Тя
Коментари Харесай

Фин порцелан, ножове и кристал не трябва да се слагат на това място 

Безспорно съдомиялната машина е комфортен апарат и пръв асистент в кухнята. Тя почиства чинии, съдове за готвене, принадлежности и други кухненски предмети бързо и дейно.

Оказва се обаче, че не всичко, което ни се иска може да сложим току по този начин в съдомиялната. Понякога е по-доре да изберем миенето " на ръка " - освен за запазим целостта на машината, само че и поради самите кухненски принадлежности. Защото някои от тях, в случай че бъдат сложени в уреда, могат да се повредят или да се наруши целостта им по време на цикъла на миене.

Фин порцелан

Ако сложим деликания и безценен порцелан в съдомиялната машина, доста евентуално е той да се повреди от несъответствуваща температури на водата, мощното налягане и абразивните почистващи препарати. Всичко това може да причини избледняване на цвета и нарушение на декорациите.

Ножове

Ножовете за мазане - да вземем за пример на масло или меки сирена, могат да се мият без проблем в съдомиялната машина. Но по-острите, предназначени за рязане на месо, е за предпочитане да се мият на ръка и да се посдушават с мека забрадка. Причината е, че те могат да се повредят и изкривят, до момента в който са в уреда.

Съдове с незалепващо покритие

Ако желаеме по-дълго да запазим този вид домашен принадлежности, е добре да не ги слагаме в машината. Причината е, че несъответствуващите, прекомерно високи температури на водата, както и мощните почистващи препарати могат да повредят незалепващото покритие. За да удължим живота на тези съдове е, най-добре е да ги мием на ръка с мек почистващ препарат и мека гъба.

Медни съдове

Същото важи и за съдовете, направени от мед. Поставянето им в уреда за миене, постоянно води до загуба на характерното им покритие - още веднъж поради горещата вода и високите температури.

Дървени предмети

Дъските за рязане, лъжици, купите за салата и други кухненски предмети, направени от дърво наложително би трябвало да се мият на ръка. Поставянето им в съдомиялна води до тяхното обезцветяване и дори разцепване на места и нарушение на целостта им.

Кристал

Подобно на финия порцелан, кристалните съдове за сервиране и питиета не трябва да се мият в съдомиялна машина. Все отново, някои от актуалните уреди имат щадящи стратегии, тъй че, може да проверим инструкциите на производителя, преди да ги сложим деликатния кристал в машината, написа marthastewart.com.

Алуминиеви съдове

Пресованите и ляти алуминиеви съдове лесно се повреждат при машинно миене. Почистващият препарат и минералите във водата могат да провокират реакция, която потъмнява метала. Освен това, блъскането на съдовете един в различен от силата на водната бликам, може да надраска повърхността.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР